Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Είναι να τρελαίνεσαι

Ένα πολύ ωραίο άρθρο του Περικλή Στέλλα:


Θα θυμάστε τις δηλώσεις του διευθυντή της Σανταντέρ που κατ' αποκλειστικότητα δημοσιεύθηκαν στη στήλη και σύμφωνα με τις οποίες ανάμεσα στη Σανταντέρ και τον Αρη δεν έχει υπογραφεί κανένα ιδιωτικό συμφωνητικό που να δέσμευε την ισπανική ομάδα να μην αφήσει τον Βιτόλο ελεύθερο να πάει σε άλλη ελληνική ομάδα. Και πως σε διαφορετική περίπτωση ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει στον Αρη το ποσό των 750.000 ευρώ.

Θα θυμάστε επίσης ότι την επόμενη μέρα μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ Αρης ισχυρίστηκε ότι το συμφωνητικό υπάρχει, πως ο Αρης θα διεκδικήσει τα χρήματα, αλλά δεν πρόκειται να το δώσει στη δημοσιότητα. Είχε πει μάλιστα πως όποιος θέλει μπορεί να πάει στο γραφείο του να του το δείξει. Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, ο ισχυρισμός ήταν σοβαρός και έδινε μια άλλη διάσταση στο θέμα. Και προσωπικά, σκέφτηκα πως δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει να εκτεθεί τόσο πολύ ο Γιάννης Κόντης. Από την άλλη η επίσημη Σανταντέρ ισχυριζόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και επειδή η αποστολή του δημοσιογράφου είναι να μην «καταπίνει» και να μη δέχεται τίποτα αμάσητο, οφείλαμε να το ερευνήσουμε περισσότερο. Αλλά είναι να τρελαίνεσαι με τις εξελίξεις και με την περαιτέρω έρευνα που πραγματοποιήσαμε. Προσέξτε παρακάτω.

Υπάρχει και δεν υπάρχει

Ο Αρης έπρεπε να καταγγείλει τη Σανταντέρ και να ζητάει την άμεση καταβολή των χρημάτων και σε περίπτωση μη καταβολής την άμεση επιβολή κυρώσεων στην ισπανική ομάδα

Το απόγευμα της Δευτέρας, λοιπόν, ο συντάκτης του «Goal» Σάββας Τζιομπάνογλου επισκέφθηκε τον Γιάννη Κόντη στο γραφείο του. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Αρη του έδειξε πράγματι ένα συμφωνητικό με αριθμό πρωτοκόλλου 15188 και ημερομηνία υπογραφής την 25η Μαΐου. Σε αυτό που είναι γραμμένο στα ισπανικά αναφέρει πως στη συμφωνία Αρη - Σανταντέρ υπάρχει η υποχρέωση που απαγορεύει στην ισπανική ομάδα να παραχωρήσει τον Βιτόλο σε άλλη ελληνική ομάδα (και όχι ακριβώς έτσι, αλλά σέβομαι την επιθυμία του Γιάννη Κόντη να μην προχωρήσω σε άλλη λεπτομέρεια) και ακόμη να μην τον αφήσει ελεύθερο πριν από την 31η Αυγούστου. Ολα καλά ως εδώ.

Δεν μπορεί όμως ο διευθυντής της Σανταντέρ να λέει επίσημα ότι τέτοιο συμφωνητικό δεν υπάρχει. Θα θυμάστε ότι μου είχε πει και κάτι άλλο:«Εάν υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στον πρόεδρο Περνία και τον Γιάννη Κόντη, δεν το γνωρίζω, αλλά επίσημα ως Σανταντέρ δεν υφίσταται κάτι τέτοιο». Αρα λοιπόν ο επόμενος σταθμός της έρευνας ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Σανταντέρ. Επικοινώνησα με τον Ισπανό συνάδελφο Νάτσο Σιλβάν που εργάζεται στη «Marca» και του ζήτησα να το ερευνήσει μια και ο Περνία δεν εμφανιζόταν πουθενά. Συνειδητά ή άθελά του, δεν μπορώ να το ξέρω. Από την έρευνα που ο Ισπανός συνάδελφος έκανε δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Και αυτό διότι εάν υπήρχε αριθμός πρωτοκόλλου στο έγγραφο που είχε ο Γιάννης Κόντης, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για την ισπανική ομάδα. Τέτοιο έγγραφο όμως δεν υπάρχει στα συμβόλαια και γενικά στην αλληλογραφία και ανταλλαγή εγγράφων της Σανταντέρ. Τυπικά επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του διευθυντή της Σανταντέρ.

Και τρία στοιχεία πολύ σημαντικά. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Κόντη (ράδιο Μετρόπολις και τελευταία, αλλά και πριν από δυο μήνες και γενικά σε όλο τον Τύπο), το συμφωνητικό αυτό είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο. Το έγγραφο που έδειξε στον Σάββα Τζιομπάνογλου είχε ημερομηνία 25 Μαΐου. Αυτό είναι το ένα στοιχείο που προκαλεί ερωτηματικά. Από τη στιγμή που η Σανταντέρ άφησε ελεύθερο τον Βιτόλο πριν από τις 31 Αυγούστου και εκείνος κατά παράβαση της συμφωνίας (όπως ισχυρίστηκε ο Γιάννης Κόντης) πήγε στον ΠΑΟΚ, θα έπρεπε από την επομένη της συμφωνίας Βιτόλο - ΠΑΟΚ να ισχύσει το ιδιωτικό συμφωνητικό. Από την ημέρα εκείνη και μετά όμως, σύμφωνα με νεότερη δήλωση (στον Ισπανό συνάδελφο) του διευθυντή της Σανταντέρ, δεν υπάρχει καμία ενόχληση του Αρη προς την ισπανική ομάδα για αυτό το θέμα. Και το τρίτο στοιχείο είναι πως ο Αρης έπρεπε να προβεί και σε μια απαραίτητη ενέργεια. Να καταθέσει στην επιτροπή οικονομικών (και όχι μόνο) υποθέσεων της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (σε τέτοιες υποθέσεις αρμόδια είναι η FIFA και όχι η UEFA), να καταγγείλει τη Σανταντέρ και να ζητάει εδώ και τώρα δυο πράγματα. Την άμεση καταβολή των χρημάτων και σε περίπτωση μη καταβολής την άμεση επιβολή κυρώσεων στην ισπανική ομάδα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Ο Αρης μέχρι χθες (επιβεβαιώθηκε από τη FIFA) δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια. Αυτά προς ενημέρωση. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Η στήλη δεν έκανε παρά το αυτονόητο. Να ερευνήσει σε βάθος το θέμα, μόνο και μόνο για να ενημερώσει σωστά το κοινό. Απλά.

Η ισχύς του συμφωνητικού

Και επειδή τίθεται εν αμφιβόλω η ισχύς των ιδιωτικών συμφωνητικών, να διευκρινιστεί ότι αυτά ισχύουν εάν είναι υπογεγραμμένα επίσημα (εννοείται) και από τις δυο πλευρές. Τότε, ναι, αναγνωρίζονται από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου και ισχύουν. Και να διευκρινιστεί επίσης πως στην όλη υπόθεση δεν έχει καμία συμμετοχή ο ΠΑΟΚ μια και απέκτησε επίσημα ως ελεύθερο τον Ισπανό αμυντικό μέσο. Το ιδιωτικό συμφωνητικό έχει να κάνει με τον Αρη και τη Σανταντέρ. Και κάτι ακόμη. Σέβομαι απόλυτα και το πράξαμε ήδη την απόφαση του εκτελεστικού διευθυντή του Αρη να μη δημοσιοποιήσει το συμφωνητικό. Εάν θυμάστε, είχα εκφράσει την άποψη πως μέσα στη γενική αμφισβήτηση, εάν έδινε στη δημοσιότητα το έγγραφο, θα τους είχε κάνει όλους ρόμπα. Εν πάση περιπτώσει. Την ίδια στιγμή όμως με δική του απόφαση μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους υπέγραψε ο ίδιος το μνημόνιο συνεργασίας με την Μπόκα Τζούνιορς. Εξίσου σημαντικό έγγραφο. Πώς λοιπόν στη μία περίπτωση δεν δίνεις δημοσιότητα και στην άλλη δίνεις;

www.goalday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου