Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Τίτλος α λα... ελληνικά

Τα εύσημα στους παίκτες και στους φιλάθλους απένειμε ο Φερνάντο Σάντος για το βραβείο του καλύτερου προποητή της σεζόν 2008 - 2009. Μιλώντας στο «Goal» ο Πορτογάλος τεχνικός στάθηκε και στα όσα έγιναν την πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ, όταν και παρά τη γενική αμφισβήτηση παρέμεινε στον πάγκο του «δικέφαλου».

«Μεγαλύτερη αξία λόγω των δυσκολιών»
Αναφερόμενος για το βραβείο, ο προπονητής του ΠΑΟΚ τόνισε: «Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι ψηφίστηκα από παίκτες, κάτι που σημαίνει πως οι παίκτες μου μεταδίδουν το καλό κλίμα που υπήρχε πέρυσι, τον τρόπο δουλειάς, τη μεθοδολογία μου και γενικότερα ό,τι γίνεται εδώ. Τους ευχαριστώ όλους. Η δουλειά που έγινε πέρυσι φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο και για άλλη μια φορά φάνηκε αυτό που έμαθα από την πρώτη μέρα που άρχισα να κάνω αυτή τη δουλειά. Κανένας μεγάλος παίκτης δεν έχει αναδειχθεί στο γήπεδο αν δεν έχει έναν καλό προπονητή στην ομάδα του. Αντίστοιχα, κανένας μεγάλος προπονητής δεν έχει δείξει τη δουλειά του στο γήπεδο αν δεν έχει στην ομάδα του καλούς παίκτες.

Αυτό σημαίνει ότι μερίδιο σε αυτό το βραβείο έχουν όλοι οι παίκτες που ήταν πέρυσι στην ομάδα, αλλά και γενικά όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στον ΠΑΟΚ. Πριν από τρια χρόνια μπήκε ένα στοίχημα, σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε από κάποιους ανθρώπους. Για μένα αυτό το βραβείο έχει μεγαλύτερη αξία ειδικά μετά την πρώτη χρονιά, που όλοι ξέρετε πόσες δυσκολίες αντιμετώπισα και τελικά καταφέραμε με σωστή δουλειά, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια να πετύχουμε. Ουσιαστικά αυτό το βραβείο είναι ο καρπός της δουλειάς και της επιμονής. Και το βραβείο ανήκει και σε εκείνους που ασχολούνται ενεργά με την ομάδα, και στους οπαδούς μας, που πραγματικά είναι παντού και πάντα στο πλευρό αυτής της ομάδας».

«Καλύτερη σεζόν στην Αμαδόρα»
Στην ερώτηση για το αν νιώθει ότι βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της προπονητικής του καριέρας, ο Σάντος το αρνήθηκε και θυμήθηκε τα πρώτα χρόνια του ως προπονητής, υπογραμμίζοντας: «Δεν νομίζω ότι βρίσκομαι στην καλύτερη φάση της καριέρας μου. Ξεκίνησα σχετικά νωρίς την προπονητική και θεωρώ πως η καλύτερή μου σεζόν είναι η τελευταία μου στην Αμαδόρα, εκεί που πραγματικά η ομάδα απέδωσε όμορφο ποδόσφαιρο. Ακολούθησαν τα χρόνια στην Πόρτο και θεωρώ πως την τελευταία δεκαετία βρίσκομαι σε ένα ικανοποιητικό προπονητικό επίπεδο και συνεχώς προσπαθώ να δουλεύω πιο σωστά και πιο μεθοδικά με στόχο το καλό ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα».

«Τα ελληνικά είναι δύσκολα όσο ένας τίτλος»
Η κίνησή του να μιλήσει ελληνικά στην απονομή του βραβείου ξάφνιασε αρκετούς, με τον Πορτογάλο να δηλώνει: «Ελπίζω πως σύντομα θα δώσω την πρώτη μου συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά. Εχω καλό δάσκαλο, γι’ αυτό τα πάω καλά. Είναι δύσκολο για μένα να μιλήσω ελληνικά και ειδικά να σκεφτώ στα ελληνικά. Τις περισσότερες φορές σκέφτομαι πορτογαλικά και τα μεταφράζω σε ελληνικά, κάτι που είναι λάθος. Καταλαβαίνω και διαβάζω ελληνικά σε καλό επίπεδο. Αλλά το να μιλήσω είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Η γραμματική για μένα είναι βουνό. Το να μάθω ελληνικά είναι τόσο δύσκολο όσο και ένας τίτλος, αλλα ελπίζω ότι με δουλειά θα τα καταφέρω και τα δυο».

www.goalday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου