Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η λαϊκή δημοκρατία του ΠΑΟΚ

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ με τη συμμετοχή τους στις δύο τελευταίες ανοικτές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ έχουν δημιουργήσει ντε φάκτο ένα σχήμα πολυμετοχικότητας πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Με περισσότερους από 11.000 μικρομετόχους που έχουν συμμετάσχει από το υστέρημά τους, κάνουν τον ΠΑΟΚ μια εν δυνάμει «λαϊκή δημοκρατία», σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Ηλία Βιολίδη. Γιατί ο όρος λαϊκή δημοκρατία προϋποθέτει και συμμετοχή. Οι χιλιάδες μικρομέτοχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης του Θοδωρή Ζαγοράκη, τουλάχιστον για την ώρα «δεν έχουν πάρει τον ΠΑΟΚ στα χέρια τους» όσο τουλάχιστον θα μπορούσαν, όπως έλεγε το μότο της διαφημιστικής καμπάνιας.

Οι λόγοι που δεν παρακολουθούν τις συνελεύσεις

Στην πρώτη, ανοικτή γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ, στις 27 Φεβρουαρίου 2009, έναν μήνα περίπου μετά το κλείσιμο της αύξησης, η οποία έφερε περίπου 2.000.000 ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ, που έγινε στο Παλατάκι, βρέθηκαν περίπου 700 μικρομέτοχοι. Ακολούθησαν και άλλες με μικρότερη συμμετοχή, σε μία από αυτές μάλιστα οι μέτοχοι χώρεσαν στην αίθουσα Τύπου του «PAOK Sports Arena». Στην τελευταία, στις 12 του μήνα, μπορεί καταστατικά να υπήρξε απαρτία, αλλά στο γήπεδο ήταν περίπου 200-300 άνθρωποι.

Τι συμβαίνει και οι φίλαθλοι που σε εποχές οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόβλημα να βρεθούν στις τράπεζες και να δώσουν τα χρήματά τους για τον ΠΑΟΚ, δεν έχουν μέχρι τώρα πειστεί να συμμετέχουν στην κορυφαία διαδικασία της ΠΑΕ που είναι η γενική συνέλευσή της;

Οι αιτίες είναι μάλλον συγκεκριμένες. Πρώτα απ' όλα το γεγονός ότι υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση του Θοδωρή Ζαγοράκη. Οι φίλαθλοι-μέτοχοι του «δικέφαλου» δεν ανησυχούν για την κατάσταση στην ΠΑΕ, καθώς από τη μια βλέπουν την ομάδα τους να είναι ανταγωνιστική και από την άλλη τα χρέη να μειώνονται και έχουν μάλλον εφησυχάσει.

Ενας ακόμη λόγος είναι ότι οι γενικές συνελεύσεις της ΠΑΕ ασχολούνται με θέματα που στην πλειονότητά τους είναι τυπικά ή σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεωτικά, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα τεθούν στις γενικές συνελεύσεις της ΠΑΕ κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της κατασκευής νέου γηπέδου. Σε μια τέτοια περίπτωση σίγουρα το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο.

Μια τρίτη παράμετρος έχει να κάνει και με τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται οι διαδικασίες αυτές από την ίδια τη διοίκησή του. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν τακτικές των προηγούμενων διοικήσεων, που προσπαθούσαν οι συνελεύσεις να γίνονται στην ουσία εν κρυπτώ, παραμονές Πρωτοχρονιάς και με τις προκηρύξεις των συνελεύσεων και τους ισολογισμούς να δημοσιεύονται σε όσο το δυνατόν μικρότερης κυκλοφορίας εφημερίδες.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι οι δηλώσεις για ανοικτές γενικές συνελεύσεις στο γήπεδο της Τούμπας μάλλον χρησιμοποιούνται περισσότερο τις ημέρες που προηγούνται των αυξήσεων και όχι πριν από τις γενικές συνελεύσεις, που αντιμετωπίζονται ως μια μάλλον τυπική διαδικασία. Και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα σπάνια δίνει το «παρών» σε αυτές ο ίδιος ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Πραγματική «λαϊκή δημοκρατία»

Νομοτελειακά, πάντως, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει αμέσως μετά την επόμενη ανοικτή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα οι μικρομέτοχοι έχουν στην κατοχή τους το 33,3% των μετοχών και αναμένεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και θα ανοίξει και πάλι η διαδικασία για τους απλούς φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Το είπε άλλωστε και ο Ηλίας Βιολίδης.

Μόλις το ποσοστό των μικρομετόχων καταρρίψει κάθε καταστατική πλειοψηφία, ακόμη και αυτή που δημιουργείται με το 10% που παραμένει στην κατοχή του ΑΣ ΠΑΟΚ, κάθε απόφαση θα παίρνεται στην ουσία από τους φιλάθλους του «δικέφαλου». Οι οποίοι όχι μόνο θα έχουν άποψη για τις αποφάσεις, αλλά στην πραγματικότητα θα τις καθορίζουν, αρκεί βέβαια να συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη που έχουν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στα χέρια τους και δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά και το μέλλον της ΠΑΕ. Πολύ σύντομα ακόμη κι αν εμφανιστεί και κάποιος επενδυτής που θα θέλει να γίνει μεγαλομέτοχος, θα πρέπει να πείθει για τις αποφάσεις του και για τις ενέργειές του από τον φίλαθλο κόσμο του ΠΑΟΚ. Τότε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα είναι μια πραγματικά «λαϊκή δημοκρατία». Η ευκαιρία είναι τεράστια για το «δικέφαλο».

Η σημερινή διοίκηση του Ζαγοράκη και των συνεργατών του έχει καταφέρει να πείσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους να γίνουν μέτοχοι της ΠΑΕ και έχει τη στήριξη άλλων τόσων που αγοράζουν τα εισιτήρια διαρκείας και έχουν μέσα σε τρία χρόνια βάλει στα ταμεία της ΠΑΕ περισσότερα από 30.000.000 ευρώ. Αυτό που μένει είναι να τους πείσει να συμμετέχουν και στις διεργασίες και κατά συνέπεια στις αποφάσεις.

www.sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου