Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Εκεί που μας κλέψανε τον γάιδαρο, μας ζητούν και το σαμάρι

Ο Γιάννης Σπάθας, ξεσπάθωσε στον «αέρα» του «Sentra 103,3» και στην εκπομπή «Φουλ επίθεση» με τους Νίκο Ασημακόπουλο και Βασίλη Βέργη!

Ο πρώην διαιτητής και πατέρας του Ηλία Σπάθα, του διεθνούς ρέφερι που απασχολεί από το βράδυ της Κυριακής την ελληνική φίλαθλη κοινή γνώμη με την διαιτησία του στο Αρης-ΠΑΟΚ, ήταν λάβρος κατά των πολέμιων του γιου του.

Ο Σπάθας, είπε μεταξύ άλλων πως: «ο γιος μου πληρώνει το όνομά του», ενώ για τον ΠΑΟΚ και την βαβούρα που γίνεται ότι ο Ηλίας Σπάθας του στέρησε τον τίτλο ήταν ακόμα πιο καυστικός λέγοντας: «δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε; Ο ΠΑΟΚ ήθελε να πάρει το πρωτάθλημα με προεδρικό διάταγμα»!

Αναλυτικά, ο Γιάννης Σπάθας μίλησε:

Για τον γιο του, Ηλία Σπάθα:

«Ο Ηλίας κουβαλάει ένα όνομα και γι' αυτό του γίνεται κακόπιστη κριτική. Με άλλο όνομα δεν θα είχε τις κριτικές που έχει μέχρι σήμερα. Πέρυσι ο Ηλίας έπαιξε μεσαία παιχνίδια. Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ήταν μια παρένθεση στο τέλος του πρωταθλήματος χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον. Πήγε καλά».

Για τα παράπονα του ΠΑΟΚ:

«Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έδωσαν παραδείγματα ότι είναι ευρωπαϊκές ομάδες και δεν παραπονιούνται. Το ματς του Ηλία, Εργοτέλης-Ολυμπιακός ήταν ένα ματς που ο Ολυμπιακός έχασε κατά μεγάλο ποσοστό το πρωτάθλημα. Οι Ολυμπιακοί βγήκαν και είπαν -εμείς δεν παίξαμε μπάλα και χάσαμε το ματς-. Έκανε λάθη σ’ αυτό το ματς ο Ηλίας. Ο Ολυμπιακός συμπεριφέρθηκε σαν ευρωπαϊκή ομάδα δεν έψαξε να βρει εξιλαστήριο θύμα για την ήττα του. Στο Παναθηναϊκός-Καβάλα αν βλέπαμε το ματς καρέ-καρέ ο Παναθηναϊκός θα είχε παράπονα από την διαιτησία του Ηλία, όμως δεν παραπονέθηκε».

Για την κίτρινη κάρτα που έδειξε στον Πάμπλο Γκαρσία:

«Υπάρχει όριο πότε πρέπει να βγει μια κάρτα; αν πρέπει να δεχθεί και δεν την δεχθεί δεν μεροληπτεί; Παλαιότερα, πριν 30 χρόνια, μας έλεγαν ο διαιτητής έχει τα τελευταία πέντε λεπτά δικά του. Όλα δικά του είναι, δεν υπάρχουν λεπτά για τον διαιτητή. Τους πείραξε η κίτρινη που έφαγε νωρίς ο Γκαρσία. Δεν τους πείραξε όταν στην Τούμπα ο Ναφτί πήρε νωρίς κάρτα;»

Για τις αποβολές:

«Έχω μία άποψη για το παιχνίδι. Και για την μεριά του Άρη που δεν δέχθηκε 1-2 κάρτες αλλά και για τον ΠΑΟΚ που δεν πήρε κι άλλες κάρτες μετά τις αποβολές. Εκεί έχει κάνει λάθος ο διαιτητής. Και αν ήταν δεύτερη κίτρινη του Κάμπορα, ναι έχει κάνει λάθος ο Ηλίας».

Αν θα παρέπεμπε τον Ηλία Σπάθα αν ήταν παρατηρητής διαιτησίας:

«Ποτέ. Αν δεν κουβαλούσε το όνομα αυτό και αν δεν ήθελε ο ΠΑΟΚ με προεδρικό διάταγμα να βγει πρωταθλητής λες και ήταν κάποια στιγμή πρώτος και του έκοψαν την πρώτη θέση, εγώ θα τον παρατηρούσα να είναι πιο αυστηρός αλλά θα του έβαζα πάρα πολύ καλό βαθμό για το σύνολο της διαιτησίας του.

Είναι μία από τις λίγες φορές που αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ έλεγαν σιγά ή δυνατά ότι δεν μας έφταιγε η διαιτησία που χάσαμε. Επειδή οι εκθέσεις φτάνουν στον διαιτητή κι έχω μιλήσει με τον Ηλία, ο υιός μου μου είπε ότι ο βαθμός δεν είναι παραπέμψιμος».

Για το ότι το σύνολο του Τύπου σχολίασε αρνητικά την διαιτησία του Ηλία Σπάθα:

«Στην δική σας εφημερίδα υπήρχαν απόψεις απ' όλες τις μεριές. Ότι έκανε λάθη και ότι δεν γίνεται να ψάχνει να βρει ο ΠΑΟΚ εξιλαστήρια θύματα. Δεν πρέπει να μεταφέρουμε την ευθύνη της ήττας του ΠΑΟΚ σε μία ή δυο κάρτες που κατά την άποψή σας δεν βγήκαν».

Για το... αμαρτωλό παρελθόν του:

«Κατά την διάρκεια που ήμουν εν ενεργεία διαιτητής δεν παρατηρήθηκα ποτέ, δεν τιμωρήθηκα ποτέ και έπαιξα και στον τελικό του 1994 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Ανακαλύφθηκα όταν μαθεύτηκε ότι είμαι φίλος του Θωμά Μητρόπουλου. Η Ελληνική Δικαιοσύνη με βούλευμα τον 3ο μήνα του 2006 αποφάσισε ότι δεν είχε συμβεί τίποτα. Θέλετε να κάνουμε συζήτηση για το βούλευμα»;

Για την καχυποψία που υπάρχει:

«Εγώ θέλω ο υιός μου να κρίνετε σωστά. Δεν κρίνεται για συγκεκριμένα παιχνίδια. Απλά τον θυμούνται μετά το τέλος του αγώνα κι αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Τον ΠΑΟΚ τον έχει διαιτητεύσει ο Ηλίας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών δέκα φορές.

Συνεχίζουν λίγες ομάδες, παρά την προσπάθεια που γίνεται από την ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα, να κάνουν θόρυβο για ένα παιχνίδι για να προετοιμάσουν τις επόμενες αναμετρήσεις τους. Πρέπει να κρίνουν το υιό μου με βάση την απόδοσή του κι όχι ότι είναι πατέρας του ο Γιάννης Σπάθας. Το βρίσκετε λογικό να πυροβολείτε ένα παιδί με τόσο μίσος;

Ο ΠΑΟΚ σε αυτή τη δεύτερη θέση εύχομαι να βρεθεί και του χρόνου, αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι βρίσκεται εκεί κάθε δέκα με δεκαπέντε χρόνια. Έπρεπε να διακόψουμε το ελληνικό πρωτάθλημα και να του δώσουμε τον τίτλο επειδή βρίσκεται σε αυτή τη θέση; Από τη στιγμή που βρέθηκε στη δεύτερη θέση είναι όλο ανακοινώσεις. Έχουμε δει και τα λάθη που έχουν γίνει σε παιχνίδια του ΠΑΟΚ, ακούσια κατά την άποψη μου».

Για την εποχή που ήταν διαιτητής και τι συνέβαινε τότε:

«Γνωρίζω καλά και τι συνέβαινε πριν. Αν θέλετε μπορούμε να το συζητήσουμε κι αυτό. Από την εποχή του '60 μπορούμε να τα βάλουμε κάτω να δούμε τι έχει γίνει. Και θετικά και αρνητικά. Θα δείξει η ιστορία τι έκανε ο καθένας μας».

Για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται να μιλάει ένα διαιτητής:

«Το βρίσκετε λογικό αυτό; Να επιμένετε κι εσείς να αλλάξουν αυτά. Κι εγώ όταν ήμουν ενεργός διαιτητής ήθελα να μπορεί ο κάθε διαιτητής να μπορεί να βγει να μιλήσει. Αυτό θεωρείται πλέον ενοχή».

www.sentragoal.gr

1 σχόλιο:

  1. Ραδιοφωνικός σταθμός της Θεσσαλονίκης (o Sport 103) ζήτησε από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Γιάννη Σπάθα στον Sentra 103,3. Ο γνωστός δημοσιογράφος, λοιπόν, αναφερόμενος στην έρευνα που ο ίδιος διενήργησε παλαιότερα μέσα από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» για την «παράγκα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, «κάρφωσε» τον ΠΑΟΚ: «Οταν έγιναν οι αποκαλύψεις με τα περίφημα ηχογραφημένα αποσπάσματα μεταξύ του κ. Σπάθα και του κ. Μητρόπουλου η διοίκηση του ΠΑΟΚ σιώπησε. Εκανε την πάπια αν και το θέμα την αφορούσε άμεσα. Ισως γιατί και ο ΠΑΟΚ κουβαλούσε αμαρτίες στην πλάτη του».

    http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=17065&subid=2&pubid=7474498

    ΑπάντησηΔιαγραφή