Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Απ’ τον Πίχατσεκ στον Μπερέτα

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 1979. Ο ΣΑΝΟΝ ΤΩΝ ΚΥΠΕΛΛΩΝ, Ο (ΤΡΑΓΙΚΟΣ) ΛΟΡΑΝΤ ΤΟΥ ΤΙΛΟΥ, Ο «ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ» ΣΚΟΤΣΙΚ, Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ.-


Δεν φεύγει από τον ευρωπαϊκό Νότο ο ΠΑΟΚ. Μετά τον Πορτογάλο, έκλεισε για την άκρη του πάγκου του έναν Ιταλό. Ο «δικέφαλος» πήγε προς τη γνωστή κατεύθυνση «των δικών του παιδιών», μιλώντας αρχικά με τον Παύλο Δερμιτζάκη, αλλά τελικά το ξανασκέφτηκε και τώρα σημαδεύει με… Μπερέτα!

Με την ευκαιρία, ο
 sportdog ανατρέχει στους προπονητές του ΠΑΟΚ από τότε που το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, το 1979. 



Πέντε προπονητές έχουν πανηγυρίσει τίτλο με τον ΠΑΟΚ και ως εκ τούτου πρέπει να θεωρούνται ως οι πιο πετυχημένοι στην τεχνική ηγεσία του «δικεφάλου». Την αρχή έκανε ο Λες Σάνον (ΦΩΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ), ο οποίος οδήγησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης δύο φορές στην κατάκτηση του Κυπέλλου, το 1972 και το 1974. Ο αείμνηστος Άγγλος προπονητής («έφυγε» το 2007), που πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα και ως παίκτης, εργάστηκε στον ΠΑΟΚ από το 1971 ως το 1974 και φυσικά κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε φίλου του «δικεφάλου. Το 1972, ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-1 τον τελικό με τον Παναθηναϊκό, ενώ το 1974 επιβλήθηκε 4-3 του Ολυμπιακού στα πέναλτι.


«Έσβησε» στον πάγκο ο Λόραντ 

Δύο χρόνια αργότερα, το 1976, ο ΠΑΟΚ πανηγυρίζει το πρώτο του Πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Γκιούλα Λόραντ, ο οποίος έχει «δεθεί» όσο κανένας άλλος άνθρωπος με την ομάδα της συμπρωτεύουσας, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή στον πάγκο της! Ήταν 31 Μαΐου 1981 –ημερομηνία χαραγμένη στην ιστορία του συλλόγου- όταν ο Ούγγρος προπονητής υπέστη ανακοπή στη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του –ήταν σχεδόν ακαριαίος… Ο Λόραντ
 που ήταν μέλος της… διαστημικής Εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του 1950, εργάστηκε δύο φορές στον ΠΑΟΚ. Την πρώτη πήρε το Πρωτάθλημα αλλά το καλοκαίρι έφυγε μετά από διαφωνία με τον Γιώργο Παντελάκη και επέστρεψε το 1980.



Πρωτάθλημα με τον… φιλόσοφο Σκότσικ 

Το 1985 ο ΠΑΟΚ στέφεται και πάλι πρωταθλητής υπό τις οδηγίες του Βάλτερ Σκότσικ. Ο Αυστριακός τεχνικός είχε κερδίσει τους πάντες με τη δουλειά του αλλά και την ποδοσφαιρική του ευφυΐα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κώστας Ιωσηφίδης τον έχει χαρακτηρίσει «φιλόσοφο» του ποδοσφαίρου. Ο Σκότσικ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Σεπτέμβριο του 1984 και αποχώρησε τον Μάρτιο του 1986.
Ντούσκο και Άγγελος 

Ο επόμενος τίτλος… άργησε δεκαέξι χρόνια και ήρθε το 2001 με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και τον ΠΑΟΚ να θριαμβεύει στον τελικό με τον Ολυμπιακό με 4-2. Ο Σέρβος προπονητής εργάστηκε στην ομάδα το διάστημα 2000-2002 και η θητεία του κρίθηκε ως απόλυτα επιτυχημένη.

Δύο χρόνια μετά, ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τον ΠΑΟΚ και ως παίκτης, ο Άγγελος Αναστασιάδης, θα οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του τέταρτου Κυπέλλου. Ο Αναστασιάδης ήταν παίκτης του «δικεφάλου» όταν αυτός κατέκτησε το δεύτερο Κύπελλο αλλά και το πρώτο του Πρωτάθλημα.



WWW.SPORTDOG.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου