Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ... ΑΝΤΙ-ΣΑΝΤΟΣ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΜΠΡΑΓΚΑ ΚΑΙ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΛΙΑΝΕΝΣΕ. 


Ως το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ προβάλλει τις τελευταίες ώρες ο Ζόρζε Κόστα. Ο πρώην παίκτης του Φερνάντο Σάντος στην Πόρτο (γνωστός και με το προσωνύμιο «τανκ») σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα την σεζόν 2005-06 και αμέσως ξεκίνησε καριέρα στην προπονητική.

Ο σύλλογος που του εμπιστεύθηκε πρώτος θέση τεχνικού ήταν η 
Μπράγκα όταν κλήθηκε να συνεχίσει το πολύ επιτυχημένο έργο του Ζεσουάλδο Φερέιρα (νυν τεχνικού της Πόρτο) ο οποίος προτίμησε να συνεχίσει στην Μποαβίστα. Όμως το κακό ξεκίνημα της Μπράγκα την σεζόν 2007-08 κόστισε την απόλυση στον Ζόρζε Κόστα τον Οκτώβριο του 2008. Ο ίδιος κατάλαβε πως θα έπρεπε να ξεκινήσει από πιο χαμηλά.



Το «θαύμα» της Ολιανένσε


Έτσι, το 2008 πηγαίνει στο Ολιάο για να αναλάβει τις τύχες της Ολιανένσε, ενός συλλόγου με μεγάλη χρονικά αλλά μικρή σε διακρίσεις ιστορία, ο οποίος αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ο Ζόρζε Κόστα αναμορφώνει την ομάδα και στην πρώτη του χρονιά καταφέρνει την επιστροφή της στα «σαλόνια» της Liga Sagres μετά από 34 χρόνια και φυσικά παρέμεινε στην θέση του για να συνεχίσει την δουλειά του.

Φέτος, η Ολιανένσε είχε μια αρκετά ήσυχη πορεία και κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της αρκετά εύκολα, βασιζόμενη κατά πολύ στον Ντζαλμίρ, τον Βραζιλιάνο επιθετικό της ο οποίος ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 4η θέση των σκόρερ με 12 γκολ. Ο Ζόρζε Κόστα επέμεινε κυρίως στο 
4-3-3 και αρκετά πιο σπάνια στο 4-4-2. Η Ολιανένσε τερμάτισε τελικά στην 13η θέση, έξι βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Στις 7 Μαΐου και ενώ η παραμονή είχε εξασφαλιστεί και μαθηματικά, ο 38χρονος ανακοίνωσε την απόφαση τουνα αποχωρήσει από το Ολιάο, αναζητώντας καινούργιες προκλήσεις.
Ψάχνοντας νέες προκλήσεις

«
Είχα δύο φανταστικές σεζόν στο Ολιάο, αλλά αποφάσισα να αναζητήσω νέες προκλήσεις και να αναλάβω άλλες ομάδες. Τα πάντα είναι ανοικτά ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ξεκουραστώ την επόμενη σεζόν», ισχυρίστηκε ο Ζόρζε Κόστα που είδε το όνομα του να μπλέκει σε σενάρια που τον ήθελαν να αναλαμβάνει την πρώην ομάδα του, την Πόρτο, η οποία δεν είχε και την καλύτερη σεζόν φέτος στην Πορτογαλία.



Το «τανκ», όπως τον αποκαλούν στην Πορτογαλία, συμμετείχε στην «χρυσή φουρνιά» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου που το 1991 είχε κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ελπίδωνστην Λισσαβόνα, με συμπαίκτες τους Φίγκο, Ρουί Κόστα, Ζοάο Πίντο και αντίπαλο στον τελικό την Βραζιλία του Ρομπέρτο Κάρλος και του Έλμπερ.

Με τη «μεγάλη» Εθνική, ο Ζόρζε Κόστα συμπλήρωσε 
50 συμμετοχές και αποχώρησε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Υπήρξε «σημαία» της Πόρτο στην οποία αγωνίστηκε ως το 2005, «μαζεύοντας» 8 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και 1 Διηπειρωτικό. 



Έκλεισε την καριέρα του στην Σταντάρ Λιέγης, στην οποία αγωνίστηκε την σεζόν 2005-06. Εκεί αντάμωσε ξανά με τον -νεότερο κατά τρία χρόνια- Σέρτζιο Κονσεϊσάο με τον οποίο ήταν παλιά συμπαίκτες στην Πόρτο αλλά και στην Εθνική Πορτογαλίας.





www.sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου